fbpx

Prežitkový Workshop

Nov V býkovi

Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.

Vysielame 07.05.2024. 

Pohánka vďaka rutínu chráni srdce a cievy

Super potravina, ktorú používali naši prarodičia ako bežnú obilovinu, pretože je nenáročná na pestovanie a má obrovské množstvo výživných látok.

Navyše je bezlepková a obsahuje veľké množstvo rutínu (nazývaného aj vitamín P). Vďaka nemu sú cievy pevné a pružné a srdce silné a chránené.

U nás patrila medzi zaznávané, zabudnuté plodiny, ale už znova sa začína pestovať aj na väčších plochách rovnako ako v Poľsku, kde si zvyky predkov zachovali a pohánku nájdete v každej kuchyni.

Používajú ju podobne ako my ….asi ako ryžu.

Keď som sa o nej dozvedela asi pred 20. rokmi, nadšene som začala experimentovať v kuchyni, ale smrdela mi a nechutila.

Ale – keď som bola v tme (terapia tmou), tak mi nosili neuveriteľne chutné jedlo, ktoré som nevedela identifikovať….a vždy som sa zalizovala až za ušami.

A keď som z tmy vyliezla a dozvedela sa, že to bola pohánka, neverila som vlastným ušiam. 🙂

Problém bol v tom, že ja som ju pri tých experimentoch varila…a vtedy pohánka smrdí a uvarená vôbec nie je taká chutná ako keď sa pripravuje bez varenia.

Vrátila som sa domov, kúpila pohánku, vyskúšala….a odvtedy je to pre mňa bezkonkurenčne najobľúbenejšia obilovina. Môžem ju jesť denne a ešte sa mi neprejedla.

Takže ako na to? Ako ju robím ja?

Večer zalejem pohánku dostatočným množstvom vody a nechám ju nasiaknuť do rána. Ráno je mäkká a hotová – pripravená na konzumáciu.

Stačí zliať prebytočnú vodu a môže sa podávať. Ja ju mám rada teplú, tak ju prelejem horúcou vodou, nechám minútku prehriať a vodu zlejem.

Potom stačí do nej len pridať pesto, alebo orestovanú zeleninu a máme skvelé jedlo. Prípadne lyžicu kokosovej smotany, ovocie, oriešky a máme sladké raňajky.

Ak zabudnem večer namočiť a pred obedom sa rozhodnem, že chcem na obed pohánku, vtedy ju zalejem vriacou vodou a nechám odstáť 15-20 min, kým pripravím „posýpku“ alebo omáčku. Za tak krátku chvíľu zmäkne a je hotová.

Pred pár rokmi som objavila v obchodoch aj pohánkové vločky a šupky. Vločky sú mega v tom, že proces zmäknutia znížia na minimum – po zaliatí horúcou vodou sa dajú do 5 minút jesť.

Robím z nich rannú kašu – zalejem, pridám kokosovú smotanu, ovocie, oriešky, prípadne drvené kakaové bôby a dobrú chuť. Tiež sa dajú pridať do polievok a omáčok na zahustenie – to využívam často.

No a existuje aj pohánková múka, ktorú tiež dostanete v obchodoch, ale ja si vyrábam sama – rozomletím semien na Vitamixe. Používam rovnako ako pšeničnú múku.

Ak potrebujem aby trošku lepila (napr. v ceste), pridám rozomleté chia semienka alebo psylium a mám parádnu bezlepkovú múku.

Skúsila som aj piecť zo zmäknutej pohánky (namiesto múky). Funguje to!

A čo milujem úplne najviac, sú pohánkové chrumky. Vyzerajú ako také húsenice, predávajú sa vo veľkých sáčkoch a keď zjete celý, tak si parádne pochrumkáte, máte pocit zasýtenia a prijaté kalórie sú skoro nula nula nič.

Výborná vychytávka. Milujú ich aj naše deti, takže tie nakupujem na kýble 🙂

Pohánkové šupky sú iný medžik – majú takú špeciálnu vlastnosť, že dokážu prijať do seba pozitívnu energiu z okolia a odovzdať boľavému miestu na tele. Treba nasypať do bavlnenej obliečky a vyrobiť pohánkový vankúš.

Tento sa po vyrobení nechá „nabiť“ na slnku, ideálne ležaci na zemi v prírode. Keď človeka niečo zabolí, je pripravený pomôcť. Na bolesti kĺbov, svalov, hlavy, zubov, uší ho nechávam nahriať na akomkoľvek zdroji tepla (kachle, radiátor, alebo v mikrovlnke) a priložím. Ak je na tele nejaký zápal, vtedy ho nechám schladiť v mrazničke a priložím. Pôsobí zázračne rýchlo.

Šupky vo vankúši natiahnu do seba bolesť (ktorú dokážu zneutralizovať/presvetliť/zlikvidovať) a telu odovzdajú naakumulovanú slnečnú/zemskú energiu.

Sú to takí nenápadní vibrační lekári….pôsobí to teda všetko na energetickej úrovni a funguje fakt zázračne.

Celá finta okolo pohánky podľa mojich skúseností je: NEVARIŤ! ALE NAMÁČAŤ. 

Takto „uvaríte“ za moment skvelé výživné jedlo s vysokou vibračnou hodnotou a fakt bájo chuťou.

ŠPECI TIP:

Vyskúšajte moje najobľúbenejšie jedlo: pohánku namočiť a zmäknutú dochutiť bazalkovým pestom a posypať opraženými orieškami alebo slnečnicovými/tekvicovými semienkami. Obložiť čerstvou zeleninou alebo doplniť šalátom.

A vy? Používate pohánku v kuchyni?

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť  a prosperita.

Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť.  Do Školy hojnosti tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáre