fbpx

Miriam Štolfová a Silvia Šuvadová ťa pozývajú na  webinár zdarma

Transformačná sila osmičky

Poď využiť jej silu a energiu pre svoj prospech!

Sezam je na pevné kosti a dobrú stolicu

Považuje sa za najstaršiu rastlinu pestovanú na olej. Sezam sa oddávna pestoval v Afrike a Ázii. Semená obsahujú asi 50 percent viazaného oleja, ktorý je vynikajúci na varenie a nestuchne teplom.

Sezam pravdepodobne pochádza z Afriky, hoci sa niekedy tvrdilo, že z Iránu, Indie a Indonézie. V Číne sa používa už asi 2000 rokov. Hlavní producenti sú Čína, India, Mexiko, Guatemala a juhovýchod Spojených štátov.

Sezam je pomerne vysoká (do 3 metrov) rastlina, kvitnúca bielymi, ružovými alebo fialovými kvetmi.

Zaujímavosťou je, že kvety kvitnú len jeden deň a dochádza k samoopeleniu rastlín, v dôsledku čoho sa vytvorí struk s malými semienkami bielej, žltej, čiernej alebo červenej farby.

Studený lisovaný olej má vysokú výživovú kvalitu (náhrada olív), používa sa v potravinách, ako aj pri výrobe konzervovaných potravín, margarínu, cukroviniek a medicíny.

Z olúpaných a mletých semien sa získava pasta – olej tahini, z ktorého sa vyrába halva.

Sezmové mlieko je veľmi dobré na kosti, pri liečení zlomenín a bolestí chrbtice, pretože obsahuje veľa vápnika. Viete si ho vyrobiť rovnako ako mlieko z orechov (semená rozmixovať s vodou a precediť).

Zdravotné účinky sezamu

  • znižujú hladinu cholesterolu v tele
  • bránia vzniku malokrvnosti
  • podporujú trávenie
  • pomáhajú znížiť krvný tlak
  • udržujú zdravé kosti
  • podporujú imunitu
  • udržujú zdravé srdce
  • udržujú zdravé vlasy a pokožku

Ako ho používam ja?

Posýpam ním všetko možné – od chleba s pomazánkou cez pečenú zeleninu, kaše až po koláče.

Obaľujem v ňom zdRAWé guličky z datlovej pasty, akékoľvek nepečené koláčiky, aj zeleninové fašírky.

Pečiem z neho zdravé sušienky/koláčiky len z 2 ingrediencií: zmiešam rozpučený banán so semienkami, vytvarujem na pečiaci papier kolieska a nechám upiecť.

Ak namiesto banánu použijete jablko, budú z toho vláčnejšie (nechrumkavé) prudko jedlé koláčiky.

Toto sú také maškrty, ktorých sa nedá prejesť a milujú ich aj deti – tak maminy, babiny, vyskúšajte. 100x lepšie a zdravšie ako bebe keksy, brumíky a iné komerčné akože zdravé maškrty.

Rovnakým spôsobom môžete urobiť tieto koláčiky so základom z mandlí alebo iných orechov (treba ich rozomlieť alebo rozmixovať a potom zmiešať s ovocím.)

Tieto na fotke som robila na Mikuláša pre všetky deti v našej rodine. Na tanieriku sú presne tie 2 suroviny, z ktorých sú urobené. (Sezamové nemám nafotené, bohužiaľ).

A inak – sú fest sýte.

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť  a prosperita.

Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť.  Do Školy hojnosti tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáre