Interaktívny zážitkový seminár

SEBAVEDOMÁ ŽENA

 

15-17.11.2019

Máme voľných ešte 0 miest.

#RECEPT Pohánkový chlebík od Rózky

Áno, aj z pohánky sa dá upiecť chlieb. Hoci NEmá lepok, a NEpoužijeme kvasnice ani kvások, pohánkový chlieb je veľmi podobný tomu klasickému, pšeničnému. Vyzerá rovnako a chutí….

Povedala by som, že ešte lepšie.

Mne určite! (mám tak trošku úchylku na pohánku) 🙂

Dávala som na FB článok o tom, aká je pohánka skvelá a akým spôsobom ju pripravujem bez varenia.

V komentoch sa objavilo kopec zaujímavých informácií a inšpirácie:

  • Z pohánky mi narástli vlasy veľkou rýchlosťou. 💝
  • Pohánka je tiež úžasná na cievy a kŕčové žily 😉
  • Aj u nás obľúbená s bryndzou a opraženou cibuľkou.
  • Milujem ju s cviklou a jabĺčkom 😊
  • Pohánku milujem namočenú večer a ráno aj s vodičkou pripomínajúcu sliz zmiešam s kefírom.
  • Jem takto namočenú pohánku pravidelne už roky. Namočím ju večer a ráno jem. Najčastejšie s pomačkaným banánom.
  • Z celej pohanky svetlej si pečiem chlebík. Je vynikajúci. Bez kvasníc, kvásku…. napísala Rózka.

A fíha! To ma zaujalo.

Vypýtala som pre vás recept a Rózka mi ho okamžite napísala. Nazvala ho:

Rozinin pohánkový chlebík

Delím sa aj s Vami, leboooo – čím viac pohánky, tým lepšie fungujúce telo a šťastnejší človek.

Neobsahuje lepok, je to BIO potravina, obsahuje zinok, draslík, vápnik, rutín… samé fajnové veci.

Ingrediencie:

(KL=kávová lyžička… to je taká menšia ako čajová, PL=polievková lyžica)

  • 20 dkg svetlej pohánky,
  • 1 dcl vody,
  • 6 – 7 hrozienok,
  • 1 KL morskej alebo himalájskej soli,
  • 1 PL psylia,
  • ½ KL sódy bikarbóny

Postup:

  1. Pohánku viackrát, tzn. 3 – 4 krát dobre premyjem tak, ako premývam ryžu.
  2. Dám do misky a zalejem vodou, tak aby voda bola nad pohánkou cca 2-3 prsty. Zakryjem utierkou a nechám postáť 5 – 6 hodín.
  3. Vodu zlejem a opäť niekoľkokrát premyjem.
  4. Dám ju do misky, pridám hrozienka, soľ a vodu.
  5. Rozmixujem ponorným mixérom.
  6. Do rozmixovanej hmoty pridám psylium a zamiesim.
  7. Zakryjem a nechám kysnúť 20 – 24 hodín. (Ja, osobne mám vyskúšaných 22 hodín.)

8. Do masy pridám sódu bikarbónu, zamiesim a dám do jenskej misy.

9. Misu vyložím pečiacim papierom.

10. Rúru si vyhrejem na 220°C, vložím do rúry a teplotu znížim na 200°C.

11. Pečiem cca 55 minút.

Pečenie si vyskúšajte. Každá trúba je iná.

Môžete teplotu aj znížiť až na 180°C, tak isto môžete piecť menej, rozpätie 45 až 55 minút.

“Ak, vás zaujíma prečo hrozienka? Pretože napomáhajú kvaseniu.”

pripísala Rózka ešte do komentu.

A dodatočne vám nahrala všetko aj do videí, aby ste aj videli, že je to veľmi jednoduché.

Za všetky deti ďakujem za tento recept a sľubujem, že o pohánke vám ešte napíšem samostatný článok. Zaslúži si.

Majme sa a hrajme sa (aj pri pečení pohánkového chlebíka).

S láskou

Miriam

Ako si na tom s intuíciou?

Mám pre teba hravý a rýchly TEST ZDARMA

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů