Interaktívny zážitkový seminár

SEBAVEDOMÁ ŽENA

 

15-17.11.2019

Máme voľných ešte 0 miest.

#BYLINKY Medvedí cesnak

Koncom marca alebo začiatkom apríla v prebúdzajúcich listnatých lesoch prevažne na juhu Slovenska nájdete medvedí cesnak.

Divoký cesnak je jeho ľudový názov

Nemá s medveďmi nič spoločné ale chutí po cesnaku a vyzerá podobne ako konvalinky.

Teda vlastne má…trošku 🙂

Keď sa medvede prebúdzali zo zimného spánku, bola to prvá bylinka, ktorá ich prilákala svojou silnou vôňou a liečivými účinkami.

Podobá sa na konvalinku

Ale rozoznáte ho bezpečne:

  • Medvedí cesnak rastie oveľa skôr (marec-apríl).
  • Má svetlozelené listy, konvalinka má tmavšie.
  • Listy medvedieho cesnaku voňajú po cesnaku, konvalinkové sú bez vône.
  • Konvalinka vykukne zo zeme väčšinou až vtedy, keď je dávno sezóna medvedieho cesnaku za nami.

Tak nem stress, určite si ho NEpomýlite.

Zbierajú sa listy

Keď ich ochutnáte, chutia po cesnaku a tiež trošku ako pór. Pór s cesnakom dokopy…tak nejak 🙂

Obsahuje vitamín C aj vitamíny skupiny B, flavonoidy, horčíny i niektoré minerály. Obsahuje aj alicín, ktorý mu dodáva typickú štipľavú chuť.

Má aj do fúrika liečivých účinkov

  1. Detoxikuje. Prečistí vám celý organizmus, hlavne črevá, tráviaci trakt a krv.
  2. Pomáha pri žalúdočných problémoch, ako je zápcha, plynatosť alebo chronické hnačky. Vyčistí žalúdok a črevá od všetkých nebezpečností – baktérií, mikróbov a plesní.
  3. Znižuje krvný tlak a odporúča sa konzumovať pri srdcovo-cievnych ochoreniach.
  4. Zlepšuje prietok krvi, takže pomôže s kŕčovými žilami či pri hrozbe trombózy.
  5. Využíva sa aj pri liečbe dýchacích problémov. Čistí zahlienené pľúca a priedušky a celkovo zmierňuje dýchacie ťažkosti.
  6. Je skvelým posilňovačom imunity.
  7. Má aj antibakteriálne účinky a prírodné antibiotické vlastnosti.

Ako sa dá použiť?

Úplne ideálne je zjesť ho nasurovo, priamo keď ho odtrhnete v prírode. Je skvelý doplnok ku chlebu s maslom. Dá sa dať do šalátov a vynikajúce je z neho PESTO.

Za hrsť listov, trochu oleja, soli, môžete pridať aj píniové oriešky alebo akékoľvek iné – spolu rozmixovať a dať do fľaštičiek. NEsterilizuje sa. Skladujeme vo chladničke alebo chladnej komore.

Môžete z neho urobiť aj tinktúru, čaj, či víno. Sušenie sa neodporúča, lebo týmto spôsobom stráca takmer všetky svoje účinky.

Ďaleko lepšie je mrazenie, ak ho chcete použiť ako ozdobu, či posýpku do polievok a pomazánok.

Prosba za obyvateľov lesa

Keď sa vyberiete na medvedí cesnak, používajte zdravý sedliacky rozum a počúvajte srdce, prosím.

Z jedného trsu odtrhnite len 2-3 lístky, NEvytrhajte všetky, nechajte zbytok aj pre včely a iných malých obyvateľov lesa. Zase si nájdite iný trs a z neho opäť 2-3 lístky. NEchoďte na medvedí cesnak s kosákom, prosííííííím….

Lesy nám, ľuďom, slúžia a radi poskytnú svoje dary. NEhumpľujme zbytočnou NEzmyselnou dravosťou!

Vyzerá takto a chutí báječne.

Keď si sadnete uprostred lánu cesnaku, môžete si aj pomeditovať na chvíľu. Vnímať chuť, vôňu a dobrú energiu, ktorú táto bylinka dáva. Vnímať každou bunkou svojho JA, ako vás čistí už len tým, že vás obklopuje. Nadviazať s ňou komunikáciu cez vesmírny káblik. Je to zážitok. Vyskúšajte!

Prajem vám príjemnú prechádzku a dobrý úlovok zdravia z prírody.

S láskou

Miriam Bylinková

Medvedí cesnak vám detoxikuje telo. Očistite si aj myseľ a dušu…nech ste komplet čistučkí… ako slovo Božie 🙂

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů