Rituály a obrady

na pritiahnutie peňazí

#KUCHYŇA Pesto z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak nájdete len na jar v tienistých častiach lesa prevažne v južnejších častiach krajiny.

Nájdu sa, samozrejme aj na severe lokality, kde sa dá nájsť v prírode. Prípadne si ho môžete pestovať na záhrade ako to robíme my na Liptove.

Na pesto potrebujete:

  • hrsť listov medvedieho cesnaku,
  • hrsť orieškov (jedno aké…ideálne píniové+kešu+vlašské),
  • trochu kvalitného oleja,
  • soľ podľa chuti.

Postup

Všetky ingrediencie dáme do mixéra, dobre zmixujeme a vložíme do skleného pohára.

To je celé 🙂

Uchovávame v chladničke alebo chladnej komore. A maškrtíme kedykoľvek 🙂

 

Orechy

Ak použijete kešu oriešky, pesto bude príjemne sladké. Chuť orechov ovplyvní výslednú chuť pesta, preto odporúčam také orechy, aké máte radi.

Môžu byť aj mandle, prípadne kokos (áno, aj kokos je orech). Ak NEmáte žiadne orechy poruke, urobte pesto bez orechov. Aj tak bude mňam.

Olej

Aj chuť použitého oleja ovplyvňuje chuť pesta. Môžete použiť akýkoľvek za studena lisovaný. V krajnom prípade aj obyčajný repkový, ak NEmáte fajnový olej práve doma.

Pre zaujímavú chuť odporúčam použiť ľanový, kokosový, prípadne olej z vlašských orechov. Ale najčastejšie používaný je klasický olivový, za studena lisovaný.

Soľ

Ja používam himalájsku ružovú. Zdá sa mi najlepšia do pesta. NErobte si však starosti, ak ju doma NEmáte. Dobre poslúži aj obyčajná biela prešovská 🙂

Medvedí cesnak

Ideálne ak robíte pesto hneď po zbere, vtedy je čerstvé a chrumkavé. Obsahuje dostatok vody, preto potrebujete menej oleja na vláčnu konzistenciu.

Ak robíte pesto až druhý deň po zbere, lístky budú zavädnuté a teda budú obsahovať menej vody. Aby bola konzistencia vláčna, použite viac oleja.

Hustota

Záleží na tom, čo preferujete, Ak ho chcete používať ako pomazánku na chlebík, urobte si hustejšie (= menej oleja).

Ak ako prílohu k jedlu (namiesto kečupu či tatarky), urobte redšie (= viac oleja).

Kreativita

Pustite svoju kreativitu na špacírku. Pri tomto recepte je všetko správne a nič nepokazíte, ak budú pomery ingrediencií zakaždým iné.

NEbojte sa experimentovať s rôznymi druhmi oleja, orieškov, soli. Riaďte sa chuťovými bunkami a intuíciou a namixujete si najlepšie pesto PRE VÁS…pre Vaše chute a potreby.

S láskou

Miriam

 

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů