fbpx

Keď soľ, tak ružová himalájska

Myslím, že neexistuje kuchyňa, v ktorej by sa nenachádzala soľ. Bez soli sú takmer všetky pokrmy naprd. Dokonca aj do koláčov a sladkých jedál sa dáva štipka soli.

Soľ nad zlato – poznáte to.

Energetické účinky soli

Soľ, okrem dochucovacích a minerály doplňujúcich účinkov má aj silné energické. Je to parádny odvádzač negatívnych energií.

Nielen z tela, ale aj prostredia. O tých čistiacich účinkoch na telo a prostredie budem inokedy.

Dnes sa mrkneme na soľ v kuchyni.

Ako decko som poznala len jeden druh soli – prešovskú jodidovanú 🙂 Iná v našich obchodoch nebola.

To je tá klasická biela, ktorá sa ťaží v soľných baniach v Prešove, potom sa do nej umelo pridáva jód a ešte sa upravuje rafinovaním, čo znamená, že je pomletá na veľmi drobné častice.

Kvôli tomu stráca svoju prirodzenú štruktúru a potrebné minerálne zložky. Okrem toho sa môže časom zhlukovať do väčších hrudiek.

Práve preto do nej pridávajú ešte protihrudkujúce látky….celé zle.

Našťastie je už v našich končinách dostupná celá paleta fakt dobrých zdravých solí, z ktorých najlepšia (podľa mojich skúseností aj dostupných info) je himalájska ružová.

Himalájska soľ

Obsahuje 84 prírodných zložiek a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie, a to vrátane horčíka, draslíka, vápnika, sodík, fosforu a železa.

Typické ružové sfarbenie je dôsledkom malého množstva oxidu železa. Zinok, selén, jód a meď sú v soli prítomné v stopových množstvách.

Neobsahuje žiadne chemikálie ani aditíva. Bingo! Čo to znamená pre nás:

  • pomáha dodať telu vodu a dôležité, čisté, minerály
  • vytvára zásadité prostredie v tele
  • udržuje rovnováhu medzi kyslým a zásaditým prostredím v tele
  • podporuje metabolické procesy
  • udržuje stály pomer všetkých prvkov v ľudskom tele
  • obsahuje železo: dôležité pre krvotvorbu
  • vyvážený pomer sodíka a draslíka zabezpečuje správnu funkciu nervovej sústavy (prenos nervových vzruchov).

Existuje aj čierna himalájska – tá je prirodzene obohatená o aktívne uhlie a je menej slaná.

Potom môžete na pultoch nájsť aj morskú soľ – tá sa získava vysušením/odparením morskej vody a tiež je pomerne zdravá, aj keď tých prirodzených minerálov má v sebe oveľa menej a jód sa do nej zvyčajne dopĺňa umelo.

Potom sú ešte 3 špeci druhy, ktoré sú zn. Exclusive: Havajská červená, Fleur de Sel (soľný kvet) a Praidská.

Soľný kvet je údajne najvzácnejšia a chuťovo najjemnejšia. Neviem posúdiť, nemám skúsenosť. Rovnako nemám ani s tou havajskou, lebo ešte som na ňu nikde nenarazila.

Zato s Praidskou mám mega dobrú a mám ju moc rada. Ťaží sa v Rumunsku v meste Praid.

Obsahuje 84 rôznych minerálnych látok a stopových prvkov. Je vynimočná aj tým, že nie je zbavená prirodzenej stopy bahna, ktoré má vynimočné zloženie s esenciou oleja.

Je to konzumná jedlá soľ nerafinová ani žiadnym iným spôsobom upravovaná. Je ťažená aj drvená v soľných baniach v ručne. Je nadmieru čistá bez znečistenia z ovzdušia.

Ja používam na striedačku himalájsku ružovú a praidskú.

Domáca vegeta

Jednak čisté a aj ako súčasť domácej vegety a bylinkovej soli.

Vegetu vyrábam tak, že v jeseni nasuším domácu zeleninu, vňate zo záhrady, pomeliem na prášok a zmiešaam zo soľou v pomere 1:1.

Bylinkovú vyrábam zase začiatkom leta – všetky vysušené bylinky z minulého roka, ktoré sme nespotrebovali vo forme čaju, pomeliem na prášok a zmiešam so soľou. Zase 1:1.

Je skvelá v tom, že stačí použiť rovnaké množstvo ako bežnej soli na to, aby ochutila jedlo. Leeeenže – v bylinkovej je soli len polovičné množstvo a o zbytok sa postarajú bylinky.

No a objav posledných rokov je údená soľ. Normálne ju dostať v Kauflande aj bio obchodíkoch. Dodá jedlu vôňu udeného a tým pádom aj vege jedlo vonia (a aj jemne chutí) “po mäse”.

Parádna je do strukovinových polievok, kam sa bežne dáva klobáska pre chuť. Ale aj do restovanej a pečenej zeleniny.

Vychytávka v kuchyni

A ešte jednu vyvhytávku v kuchyni so soľou mám: zaváranie so soľou.

Počuli ste o tom? Ovocie normálne dáš do pohára, pridáš štipku soli…naozaj len štipku, zaleješ vodou a zasterelizuješ.

Kompót nie je presladený, ale má prirodzenú chuť daného ovocia. Soľ z neho totiž ten cukor akoby “vytiahne”. Odkedy som raz vyskúšala, zaváram už len so soľou.

Alebo aj úplne bez zavárania – robím zásoby tzv. zatváraného ovocia… to je pre lenivé gazdiné 🙂 Aj o tom vám niekedy napíšem. Lebo to považujem za jednu z najlepších kuchynských vychytávok.

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti 🙂

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre