Prežitkový Workshop
Nov v strelcovi
Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.
Naživo v piatok 29.11. o 19 hod. Záznam ti zostane navždy.
Myšlienky víria v hlave ako včely v úli. Stres a nervozita, napätie v celom tele a vy sa pokúšate upokojiť a kooonečne zaspať.
Poznáte to?
V poslednom čase akosi častejšie ako kedykoľvek predtým, však?
Namiesto pomoci z domácej lekárničky využite radšej láskavú pomoc a silu prírody v podobe darov z “Božej lekárne”.
Levanduľa, pamajorán i medovka sú dostupné bylinky, ktoré môžete mať celé leto na balkóne, terase, alebo pestovať v črepníku za oknom.
Vedia uľaviť telu aj duši. Upokojiť, zmierniť stres, zdvihnúť emóciu, vyladiť spánok.
A zároveň lahodia oku, potešia príjemnou vôňou, a uspokoja aj chuťové poháriky, pokiaľ ich pridáte do jedla, alebo budete popíjať vo forme čaju, limonády, či bylinkovej vody.
Bylinky “na nervy” si určitě zamilujete.
Levanduľa je všeobecný názov pre rastlinu, ktorá sa vyskytuje v prírode v rôznych druhoch. Najznámejšia je levanduľa lekárska, no poznáme aj levanduľu úzkolistú, francúzsku, anglickú, pravú a levanduľu prostrednú.
Je známa svojou aromatickou a príjemnou vôňou a jemnými fialovými kvetmi, ktoré v záhradách dokážu vytvoriť celé ozdobné lány.
Pre zaujímavosť – názov ,,levanduľa” pochádza z latinského slova ,,lavare“, čo znamená v preklade ,,umývať sa”. Táto “čarovná bylinka” pochádza zo západného stredomoria a jej liečivé účinky objavili ako prví starí Rimania.
Aj naši slovanskí predkovia od nepamäti dokázali efektívne využívať jej dary. Nečudo, veď:
Vie uľaviť nielen nervom, ale aj spálenej alebo opálenej koži od slniečka, čo vieme využiť hlavne v letných mesiacoch.
Na kožu je najlepšie využiť levanduľový olej, na upokojenie čaj, sirup, alebo vrecúško naplnené sušenými levanduľovými kvetmi.
Levanduľový sirup si dokážete vyrobiť rýchlo a jednoducho doma:
Užívame po lyžičkách v koncentrovanej forme, alebo ako sladidlo do limonád a nápojov.
Levanduľové vrecúško na dobrý spánok máte hotové za pár minút:
Sušené kvietky levandule vložíte do pláteného vrecúška, ktoré uzatvoríte šnúrkou, aby kvietky nevypadávali a umiestnite v spálni neďaleko hlavy – na záhlavie postele, alebo vedľa vankúša.
Aróma sa bude priebežne uvoľňovať, čo vám zabezpečí pokojné zaspávanie a príjemný, vyživujúci spánok.
Nadmerné množstvo alebo kombinácie s inými bylinkami, či liekmi môže vyvolať nežiadúce účinky:
Tehotným a dojčiacim ženám sa odporúča vyhýbať sa užívaniu levandule v akejkoľvek forme.
3 názvy a pritom stále jedna a tá istá bylinka.
Dnes je hojne využívaná v gastronómii, hlavne v talianskej kuchyni. Naši predkovia ju používali na dezinfekciu, konzervovanie a hlavne ako antidepresívum a harmonizér emócií.
Aj preto jej dali názov Dobrá myseľ ktorý sa ešte stále používa v hornatejších oblastiach Slovenska, kde rastie takmer na každej lúke.
Je to odolná, trváca, silno aromatická bylina pochádzajúca zo Stredomoria. Dorastá do výšky až 60 cm a kvitne krásnymi ružovými až fialovými kvetmi od júna do augusta.
Pre svoje liečivé účinky sa dá použiť aj ako liek proti kašľu, bolestiam hlavy i pri menštruačných bolestiach.
Je účinným pri bolestiach hrdla, zápale priedušiek, zmierňuje symptómy chrípky a prechladnutia. Pri bolestiach zubov a zápaloch ústnej dutiny sa odporúča žuť čerstvé listy.
Vo forme čaju si ho viete pripraviť hoci aj každý deň, ak sa chcete upokojiť a zharmonizovať telo aj myseľ. Na dobrý spánok odporúčam šálku teplého čaju hodinu pred spaním.
1 vetvičku čerstvej byliny alebo 1 PL sušenej zalejte litrom vriacej vody a nechajte vylúhovať 10 minút. Popíjajte po dúškoch 2-3x denne.
Ak užívate železo, nechajte odstup medzi užívaním pamajoránového čaju a železa aspoň dve hodiny.
Pamajorán je súčasťou prípravkov na upokojenie a proti nespavosti, preto by sa mali vyššie dávky užívať opatrne. Odporúčam maximálne 2-3 šálky čaju (záparu) denne.
Oreganový olej
Môžete ho použiť v kuchyni každý deň. Takto úplne jednoducho a prirodzene dostanete do organizmu jeho účinné látky a využijete silné liečivé účinky tejto bylinky.
Do šalátov, zeleninových i mäsových jedál. Na prípravu pizze, cestovín i krémových polievok. Na to všetko sa hodí aromatický olej z pamajoránu.
Jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Odtrhnite 1-2 vetvičky pamajoránu (oregana) a nechajte zavädnúť na tienistom mieste niekoľko hodín. Potom vložte do fľaše s panenským olivovým olejom.
Bylinka musí byť úplne ponorená v oleji. Takto zabezpečíte, že nesplesnivie, ale postupne bude uvoľňovať do oleja aromatické a účinné látky.
Tento olej môžete užívať aj vnútorne – 1PL denne ráno nalačno. Upraví vám trávenie, stolicu a dobre naladí na celý deň.
Medovka lekárska je na Slovensku bežnou bylinkou. Pestuje sa v záhradkách i na balkónoch, pretože už od dávna sú známe jej liečivé a upokojujúce účinky.
Z rastlinky sa zbierajú jej mäkké lístky, ktoré sa sušia alebo sa čerstvé používajú ako prísada do varenia, limonád, či ako ingrediencia v prírodnej kozmetike.
Po rozdrvení lístkov sa uvoľňujú silice so špecifickou citrónovou vôňou. V anglicky hovoriacich krajinách ju preto poznajú aj pod pojmom “lemon balm” – doslova “citrónový balzam”.
Botanický názov medovky lekárskej je melissa officinalis, čo vôbec nie je náhoda. Melissa je latinské pomenovanie včely, ktorá túto rastlinku miluje.
Kvety medovky tvoria veľké množstvo nektáru, preto ju včelári sadia v blízkosti úľov, aby k nim lákali včely.
Medovkou sa tiež potierajú nové úle, aby roj neodletel. Vraj majú včely medovku v takej úcte, že neuštipnú nikoho, kto ju nosí pri sebe.
Medovka má všestranné liečivé účinky a využitie, no najznámejšia je jej schopnosť pomáhať pri menštruačných bolestiach, nadúvaní, búšení srdca a vysokom krvnom tlaku.
Medovkový čaj je však veľký pomocník aj pri psychických ťažkostiach. Upokojuje, zmierňuje časté zmeny nálad a pomáha zaspať, preto sa odporúča vypiť šálku čaju z medovky hodinu pred spaním.
Počas dňa môžete popíjať Medovkovú vodu. Je to vlastne macerát, ktorý si pripravíte doslova za pár sekúnd.
Bylinková voda z medovky
Do fľaše s vodou vložíte 2 vetvičky medovky a hotovo 🙂
Počas dňa upíjajte z fľaše po dúškoch túto vodu, ktorá bude mať čoraz citrónovejšiu chuť. Čím dlhšie sa bude medovka macerovať, tým viac účinných látok bude voda obsahovať.
Priebežne môžete vodu do fľaše dolievať. Po 24 hodinách bylinku vymeňte za čerstvú.
Ak ju doplníte ešte pár kvapkami citrónovej alebo pomarančovej šťavy, eliminujete chlór vo vode a vylepšíte jej chuť. Povýšite ju na bylinkovú limonádu.
Medovkovú vodu si môžete urobiť aj do džbána a mať doma vždy po ruke a na očiach. Pomôže vám udržať pitný režim, ktorý je v letných mesiacoh tak dôležitý!
Avšak, ak sa presúvate z miesta na miesto, cestujete do práce, naložte medovku radšej do fľaše, ktorú môžete mať neustále pri sebe a tak odstatočne hydratovať telo a upokojovať nervy počas celého dňa.
Je extrémne svetlocitlivá
Ak si chcete medovku nasušiť a uchovať na zimu, musíte ju sušiť na tmavom vetranom mieste v tenkej vrstve na site alebo zavesenú v malom zväzku. Pri sušení na svetlom mieste sčernie – jej nádherná zelená farba sa zmení na čiernu.
Babičkovské recepty sú najlepšie, však?
Je fajn poznať tieto silu byliniek a nechať si pomôcť od prírody. Tá je predsa ten najlepší liek na všetko!
Majme sa a hrajme sa.
S láskou
Miriam
V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť a prosperita.
Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť. Do Školy hojnosti tadiaľto
Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?
Samé príjemnosti ?
“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”
Janka V.