fbpx

Batáty vyhladia pokožku a zdvihnú náladu

Prvýkrát som toto slovo počula keď som bola piatačka a pod stromček som dostala knihu Vlajky nad svetom.

Každá krajina mala jednu dvojstranu, kde bola vlajka, základné údaje (počet obyvateľov, rozloha…) a obrázkovou formou podaná informácia o typických veciach týkajúcich sa danej krajiny – čo sa tam pestuje, čím sa zaoberajú obyvatelia, čo sa vyrába ap.

Boli krajiny (myslím, že ázijské), kde na každej dvojstrane bol rovnaký obrázok – batáty. Pýtala som sa otca – čo to je?

Povedal mi – volá sa to batáty a sú to sladké zemiaky.

Ako vyštudovaný poľnohospodár to vedel…ale tiež len teoreticky – nikdy ich nevidel ani nejedol.

A ja som si vtedy spomenula na to, ako nám jednu zimu v pivnici premrzli zemiaky a potom boli sladké. A bolo to tak nechutné…až by som povedala, že super hnusné.

A premýšľala som ešte pár dní nad tým, ako môžu v toľkých krajinách pestovať takú hnusobu 🙂 A teda že asi to pravdepodobne jedia, keď to teda pestujú….chudáci!

Prečo radšej nepestujú normálne dobré zemiaky?…. 🙂

Koniec filmu pre pamätníkov zn. Domnienky sú naprd.

Batáty sa pred pár rokmi objavili aj u nás…ale nekúpila som ich…samozrejme…kto by jedol hnusné sladké zemiaky… okamžite mi nabehla spomienka z detstva… a chodila som okolo nich v obchode niekoľko rokov.

Až raz – bola som s kamoškou na káve a ona objednala batátové hranolky – že je to neskutočná dobrota a v tej reštaurácii že ich robia fantastické.

Tak som jednu koštla… hmmm… mala pravdu. To bolo taaaak dobré! A odvtedy som batáty zobrala na milosť a zaradila aj do mojej kuchyne.

Oni sú totiž mimoriadne zdravé – oproti zemiakom obsahujú veľké množstvo beta karoténu, ktorý je dobrý na pleť, kožu a zrak.

  • Vynikajú množstvom vitamínu C, a tak podporujú rýchle hojenie rán.
  • Dokonca majú schopnosť vytvárať kolagén, ktorý udržiava pleť mladistvú a pružnú.
  • A ešte aj kopec vitamínu E majú.
  • Ďalšou zložkou sladkých zemiakov je vitamín D. Nadopuje vás energiou, dobrou náladou a ocenia ich ľudia s poruchami štítnej žľazy.

Nachádza sa v nich aj železo, ktoré je dôležité v tele! Má na svedomí tvorbu červených a bielych krviniek a pomáha v boji so stresom.

K vašim tkanivám sa vďaka tomu dostane viac kyslíka a telo je zásobované energiou. Vďaka tomu sa budete cítiť cítiť dobre, budete vitálni a plní života!

Ako ich používam ja?

Ako klasické zemiaky – varím, pečiem, grilujem, dusím. Väčšinou spolu s ďalšou zeleninou. Ale úplne najradšej ich mám pečené – na spôsob amerických zemiakov.

Len ošúpem, nakrájam, dám na pečiaci papier, pokvápem olejom, posolím, posypem rascou alebo rozmarínom a nechám upiecť. A potom sa všetci zalizujeme až za ušami.

Naša Sofinka má najradšej kašu…teda pyré – uvarím, pridám trocha rastlinného mlieka a masla, rozmixujem. Kúpala by sa v tom 🙂

Viete, že…?

  • Batáty sa dajú pestovať (a aj sa pestujú) aj u nás.
  • Mladé rastliny v kvetináčoch sú aj zaujímavou črepníkovou izbovou rastlinou, ktorá však vyžaduje vyviazanie k tyčke. Na leto ju potom môžeme preniesť do záhrady alebo do nevykurovaného fóliovníka.

A vy? Používate batáty v kuchyni?

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre