Prežitkový Workshop
Nov v strelcovi
Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.
Naživo v piatok 29.11. o 19 hod. Záznam ti zostane navždy.
Prvýkrát som toto slovo počula keď som bola piatačka a pod stromček som dostala knihu Vlajky nad svetom.
Každá krajina mala jednu dvojstranu, kde bola vlajka, základné údaje (počet obyvateľov, rozloha…) a obrázkovou formou podaná informácia o typických veciach týkajúcich sa danej krajiny – čo sa tam pestuje, čím sa zaoberajú obyvatelia, čo sa vyrába ap.
Boli krajiny (myslím, že ázijské), kde na každej dvojstrane bol rovnaký obrázok – batáty. Pýtala som sa otca – čo to je?
Ako vyštudovaný poľnohospodár to vedel…ale tiež len teoreticky – nikdy ich nevidel ani nejedol.
A ja som si vtedy spomenula na to, ako nám jednu zimu v pivnici premrzli zemiaky a potom boli sladké. A bolo to tak nechutné…až by som povedala, že super hnusné.
A premýšľala som ešte pár dní nad tým, ako môžu v toľkých krajinách pestovať takú hnusobu 🙂 A teda že asi to pravdepodobne jedia, keď to teda pestujú….chudáci!
Prečo radšej nepestujú normálne dobré zemiaky?…. 🙂
Koniec filmu pre pamätníkov zn. Domnienky sú naprd.
Batáty sa pred pár rokmi objavili aj u nás…ale nekúpila som ich…samozrejme…kto by jedol hnusné sladké zemiaky… okamžite mi nabehla spomienka z detstva… a chodila som okolo nich v obchode niekoľko rokov.
Až raz – bola som s kamoškou na káve a ona objednala batátové hranolky – že je to neskutočná dobrota a v tej reštaurácii že ich robia fantastické.
Tak som jednu koštla… hmmm… mala pravdu. To bolo taaaak dobré! A odvtedy som batáty zobrala na milosť a zaradila aj do mojej kuchyne.
Oni sú totiž mimoriadne zdravé – oproti zemiakom obsahujú veľké množstvo beta karoténu, ktorý je dobrý na pleť, kožu a zrak.
Nachádza sa v nich aj železo, ktoré je dôležité v tele! Má na svedomí tvorbu červených a bielych krviniek a pomáha v boji so stresom.
K vašim tkanivám sa vďaka tomu dostane viac kyslíka a telo je zásobované energiou. Vďaka tomu sa budete cítiť cítiť dobre, budete vitálni a plní života!
Ako klasické zemiaky – varím, pečiem, grilujem, dusím. Väčšinou spolu s ďalšou zeleninou. Ale úplne najradšej ich mám pečené – na spôsob amerických zemiakov.
Len ošúpem, nakrájam, dám na pečiaci papier, pokvápem olejom, posolím, posypem rascou alebo rozmarínom a nechám upiecť. A potom sa všetci zalizujeme až za ušami.
Naša Sofinka má najradšej kašu…teda pyré – uvarím, pridám trocha rastlinného mlieka a masla, rozmixujem. Kúpala by sa v tom 🙂
A vy? Používate batáty v kuchyni?
S láskou
Miriam
V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť a prosperita.
Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť. Do Školy hojnosti tadiaľto
Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?
Samé príjemnosti ?
“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”
Janka V.