fbpx

Zemiaky znižujú zápaly v črevách

Po liptovsky “švábka”. Pestovala sa u nás na hornej zemi všade a spolu s kapustou bola základom stravy dlhé roky. A tak som ja vyrástla naa švábke s kapustou.

Ich hojné pestovanie na začiatku 19. storočia ochránilo Európu od cyklických hladomorov a „epidémií“ skorbutu.

Český botanik a buditeľ Jan Svatopluk Presl ich vo svojom Rostlinopise považuje za „najväčší úžitok, ktorý ľudstvo z objavenia Ameriky malo“.

Domovinou zemiakov sú náhorné plošiny Ánd v Južnej Amerike, kde starým Inkom slúžili ako základná zložka stravy. Naši predkovia ešte 100 rokov po objavení Ameriky o existencii zemiakov ani netušili.

Zemiaky sa najskôr doviezli do Španielska, oveľa neskôr sa rozšírili aj do ostatných častí Európy, sprvu sa však objavovali ako veľká vzácnosť iba na kráľovských a šľachtických hostinách.

Zemiaky v sebe majú skoro 80% vody. Okrem toho sú bohaté na výživné škroby. Obsahujú štyrikrát viac vitamínu C než jablká alebo hrušky.

Fíha, žeeee?

Obsahujú dokonca špeciálnu kyselinu fenolovú, ktorá pôsobí proti škodlivým baktériám a vírusom.

Zdravotné účinky zemiakov

  • uľahčujú trávenie
  • zemiaky znižujú zápal
  • zemiaky podporujú mentálnu sviežosť
  • pomáhajú proti vysokému tlaku
  • posilňujú srdce

Na čo ešte významne vplývajú v našom organizme?

Zemiaky na trávenie – vzhľadom k tomu, že zemiaky obsahujú prevažne uhľohydráty, sú ľahko stráviteľné a tiež uľahčujú trávenie.

Táto vlastnosť z nich robí dobrú stravu pre deti alebo pre tých, ktorí nedokážu stráviť ťažké jedlo.

Zemiaky znižujú zápal – sú veľmi účinné pri znižovaní zápalu, vnútorného aj vonkajšieho.

Keďže sú mäkké, ľahko stráviteľné a majú veľa vitamínu C (veľmi dobrý antioxidant, ktorý opravuje opotrebovanie tkaniva), draslík a vitamín B6, môžu zmierniť akýkoľvek zápal v črevách a tráviacom systéme.

Sú veľmi dobrým diétnym prvkom pre tých, ktorí majú aj vredy v ústach.

Zemiakmi proti vysokému tlaku – vláknina, ktorá sa v zemiakoch nachádza, je užitočná pri znižovaní hladiny cholesterolu a zlepšovaní funkcie inzulínu v tele, čo pomáha pri znižovaní krvného tlaku.

Zemiaky posilňujú srdce – obsahujú látky nazývané karotenoidy (luteín a zeaxantín), ktoré sú prospešné pre zdravie srdca a funkciu iných vnútorných orgánov.

Zemiaky na pokožku – vitamín C a B-komplex, rovnako ako minerály ako draslík, horčík, fosfor a zinok, sú dobré pre pokožku. Okrem toho, buničina získaná z rozdrvených surových zemiakov, zmiešaná s medom, môže dobre fungovať na koži a tvári.

To dokonca pomáha vyliečiť pupienky a škvrny na koži. Opäť táto buničina, ak sa aplikuje zvonka na popáleniny, poskytuje rýchlu úľavu a rýchlejšie hojenie.

Rozdrvené zemiaky a dokonca aj voda, v ktorej boli umývané, sú veľmi dobré na zmäkčenie a čistenie suchej kože, najmä okolo lakťov.

Zemiaky na spánok – tryptofán, ktorý sa prirodzene nachádza v zemiakoch, je prírodné sedatívum, ktoré zaisťuje dobrý spánok.

Taktiež draslík v zemiakoch pôsobí ako svalový relaxant, ktorý podporuje pokojnejší spánok a relaxáciu.

Ako ich používam ja?

Klasicky – varím, pečiem, dusím, grilujem…ale to aj vy určite.

Tu je pár mojich obľúbených vychytávok pre inšpiráciu:

Zemiaky pečené s mandľami – Zemiaky uvarím v šupe. Ošúpem, nakrájam na kolieska, dám na plech. Zakvápem oliváčom (alebo dám plátky kokosového masla), osolím a posypem mandľovými lupienkami.

Dám zapiecť alebo zagrilovať do rúry na pár minút. Toto je taká dobrota, že mňaaaam.

Strúhané s vajcom si niekedy robíme na raňajky – je to rýchle a výživné. Ale pokojne môže byť aj ako hlavné jedlo. Na 1 porciu jeden zemiak nastrúhať nahrubo na strúhadle.

Na panvici na oliváči alebo masle opiecť a do toho vyklepnúť jedno vajce. Je to taký zemiakový liptovský hemendex 🙂 a moooc dobrý.

Zemiaková roláda – zemiaky uvariť v šupke, ošúpať a nakrájaať na kolieska. Na plech dať pečiaci papier (zvyknem ho potrieť maslom) a na neho poukladať kolieska zemiakov tesne vedľa seba.

Vajíčka rozhabarkovať ako na omeletu a zaliať na plech…osoliť, okoreniť a nechať v rúre upiecť (je to len chvíľka). Hneď po vytiahnutí zrolovať do rolády a môže sa podávať.

Ak chcete luxusnejšiu variantu, môžete navrch poukladať ešte nejaké iné fajnoty (sušené paradajky, klobaňu, syr…alebo pre mäsojedov šunku, salámu ap.)

No a skvelá vec je aj plnené zemiaky, ale s tým je dosť roboty, pretože zemiaky treba očistiť, rozpoliť, vydlabať do nich dieru a naplniť – čímkoľvek fajnovým…a potom upiecť v rúre. Ale je to jedno z luxusnejších zemiakových jedál.

Rovnako ako Liptovské droby – kto ste boli u mňa na semíku, viete, že nekeciam. Je to taká tradičná liptovská špecialita – v princípe zemiaková placka obalená v črievku a upečená.

Taká zemiaková klobása by sa dalo povdať. Ak pôjdete na Liptov, určite si v nejakej kolibe dajte zemiakové droby.

Budú vám chutiť. Nabetón.

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti 🙂

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre