fbpx

#VIANOCE Pečenie bez cukru

Mnohí z nás sa obávajú toho, koľko kilogramov cez sviatky vďaka maškrteniu vianočných cukroviniek priberú.

Môžeme tomu predísť, ak si pripravíme vianočné pečivo bez bieleho cukru. Nie je o nič menej chutné, než to klasické. A hlavne je oveľa zdravšie!

Bez niektorých druhov cukroviniek si Vianoce ani nedokážeme predstaviť. Pozrite sa na to, ako si pripravíme to najobľúbenejšie vianočné pečivo bez cukru.

Vianočná „klasika“ bez cukru

Nie nadarmo sa hovorí, že rafinovaný biely cukor je bielym jedom. Môžeme sa bez neho ale hravo zaobísť.

Nahradíme ho napríklad medom, trstinovým cukrom alebo radšej inými, zdravšími sladidlami, ako sú stévie, rôzne sirupy (napríklad javorový, ryžový, agáve atď.) alebo karob.

Ten nielen sladí, ale má aj chuť podobnú kakau, takže je jeho zdravšou alternatívou. Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, skúste si upiecť tohtoročné vianočné pečivo bez cukru.

V ďalších rokoch sa k týmto receptom budete určite radi vracať.

Linecké pečivo

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g oleja
  • 120 g sirupu agáve
  • citrónovú kôru
  • vodu

Z ingrediencií vyrobíme vláčne cesto. Vložíme ho v potravinárskej fólii alebo mikroténovom vrecku do chladničky, kde ho necháme asi hodinu.

Cesto na vykrajovanie si rozvaľkáme na výšku zhruba 0,5 cm. Linecké pečivo pečieme na suchom plechu pri teplote 160 °C.

Vanilkové rožteky

Potrebujeme:

  • 320 g masla (alebo rastlinného tuku)
  • 200 g mletých orechov
  • 300 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 až 2 vrecká vanilkového cukru light (fruktóza s vanilkou) na obalenie

Vytvoríme cesto z múky, zmäknutého masla alebo tuku, orechov a vajec. Necháme ho odpočinúť v chlade asi hodinu. Potom vyvaľkáme z cesta valček a odkrajujeme kúsky podľa toho, aké veľké rožteky budeme chcieť.

Valček zahneme na oboch koncoch a pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote zhruba 180 ° C po dobu asi 10 minút. Ešte horúce rožteky obalíme vo vanilkovom cukre light, ktorý môžeme úplne vynechať.

Zázvorky

Potrebujeme:

  • 250 g hladkej múky
  • 10 g karóbu
  • 1 vajce
  • kávová lyžička mletého zázvoru
  • citrónová kôra
  • prášok do pečiva
  • trocha mlieka

Zmiešame múku s práškom do pečiva, zázvorom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme vajcia, trochu mlieka a vypracujeme hutné cesto.

Rozvaľkáme ho na plát s výškou asi 3-4 mm a vykrajujeme zázvorky. Pečieme ich na plechu s papierom na pečenie asi 8-10 minút pri teplote asi 180°C.

Pečivo musíme dobre strážiť, má tendenciu sa rýchlo pripaľovať. Dôležité je počítať s tým, že zázvorky potrebujú čas na to, aby zmäkli, preto ich pečieme minimálne 14 dní pred Vianocami.

S láskou

Miriam

(Spracované podľa moje-pravdy.cz)

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáre