fbpx

Prežitkový Workshop

Nov vo váhach

Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.

Vysielame 01.10.2024

#VIANOCE Pečenie bez cukru #2

Nie nadarmo sa hovorí, že rafinovaný biely cukor je bielym jedom. Môžeme sa bez neho ale hravo zaobísť.

Nahradíme ho napríklad medom, trstinovým cukrom alebo radšej inými, zdravšími sladidlami, ako sú stévie, rôzne sirupy (napríklad javorový, ryžový, agáve atď.) alebo karob.

Ten nielen sladí, ale má aj chuť podobnú kakau, takže je jeho zdravšou alternatívou. Ak teda chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, skúste si upiecť tohtoročné vianočné pečivo bez cukru.

V ďalších rokoch sa k týmto receptom budete určite radi vracať.

Kokosky

Potrebujeme:

  • 200 g mletého kokosu
  • 125 g mletých mandlí alebo orechov
  • 3 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 1,5 lyžice javorového sirupu (môžeme vynechať a pridať viac medu alebo nahradiť napr. stéviou)
  • podľa chuti rumová, vanilková alebo iná potravinárska aróma

Kokos zmiešame s namletými mandľami. Pridáme med a javorový sirup. Cesto vypracujeme a potom na plech, vyložený papierom na pečenie poukladáme lyžičkou kokosky.

Môžeme ich ponechať v pôvodnom tvare alebo ich po chvíli v rúre lyžičkou alebo menšou vareškou vytvarovať do podoby placiek.

Marokánky

Potrebujeme:

  • 250 ml smotany
  • 3 lyžice medu
  • 30 g hladkej múky
  • sušené ovocie (slivky, marhule, hrušky, brusnice a pod.)
  • madle
  • hrozienka

Sušené ovocie a mandle nakrájame na menšie kúsky. V smotane rozmiešame múku. V hrnci povaríme zmes smotany s múkou a pridaným medom. Odložíme zo zdroja tepla, pridáme ovocie, mandle a korenie.

Na plech s papierom na pečenie poukladáme lyžičkou kôpky zmesi a vytvarujeme do placiek. Pečieme pomaly, pri teplote 150-170 °C.

Marokánky môžeme obaľovať v čokoláde. Použijeme ideálne čokoládu bez cukru.

Rakúska ovocná vianočka

Potrebujeme:

  • 2 hrnčeky hladkej celozrnnej múky
  • 1 hrnček bielej hladkej múky
  • 2 hrnčeky cmaru
  • 1/4 hrnčeka medu
  • vždy po 1 hrnčeku sušeného ovocia: sliviek, fíg, datlí, ½ hrnčeka sušených ríbezlí (môžeme nahradiť hrozienkami)
  • 1/2 hrnčeka hrozienok
  • 1 hrnček vlašských alebo lieskových orieškov
  • kypriaci prášok do pečiva
  • mletá škorica
  • mletý badián
  • mletý klinček
  • trochu soli
  • rum alebo potravinárska aróma s rumovou príchuťou

Sušené ovocie nakrájame na kúsky, pokvapkáme rumom alebo potravinárskou arómou a necháme aspoň hodinu v chlade odležať.

Múku zamiešame s trstinovým cukrom, korením, práškom do pečiva a štipkou soli, potom pridáme cmar. Dôkladne vymiešame na hladké cesto. Pridávame postupne ovocie a poriadne premiešavame.

Keď je cesto hotové, môžeme vytvarovať bochník. Ten umiestnime do tortovej formy, aby sa pri pečení neroztekal. Pokiaľ je cesto redšie, nalejeme ho do vymastenej a múkou vysypanej formy napr. na vianočku a pod.

Pečieme pri teplote 180 °C asi hodinu, ale záleží vždy na rúre, preto treba túto vianočku našich južných susedov strážiť, aby nebola pripálená ani vo vnútri surová.

Vianočný ovocný chlieb alebo tiež rakúsky kletzenbrot vydrží veľmi dlho bez uschnutia a iných zmien.

S láskou

Miriam

(Spracované podľa moje-pravdy.cz)

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáre