Dajme si na úvod jazykové okienko. Datle, či ďatle? D, či Ď naa začiatku je správne pre ovocie?
„Názov plodu datľovníka má v základnom tvare podobu datľa; je to podstatné meno ženského rodu, skloňuje sa podľa vzoru ulica a v nominatíve a akuzatíve množného čísla má tvar datle, napr. sušené datle, sladké datle.
Podoba ďatle je tvar nominatívu a akuzatívu množného čísla podstatného mena mužského rodu ďateľ, ktoré pomenúva vtáka s mocným zobákom a červenou čiapočkou.“
OK, takže ovocie sa píše s D, bez mäkčeňa. Vták s Ď, s mäkčeňom.
Už si to aj ja zapamätám navždy, lebo priznám sa – musela som si vygúgliť aby som mala istotu…sem tam sa mi toto pletie, lebo u nás na Liptove niekedy mäkčíme aj tam, kde nie je treba…takže D, Datle, tvrdo, Miriam.
Sú sušené, takže tvrdé…to už si zapamätáš naavždy, dobre?
Datle obsahujú všetky vitamíny okrem vitamínu E a biotínu. Pozoruhodná je vysoká koncentrácia kyseliny pantoténovej, ktorá udržiava našu fyzickú i psychickú kondíciu, dodáva nám vitalitu a zvyšuje koncentráciu.
V sušenej podobe sú datle koncentrovaným zdrojom draslíka, niacínu, železa, horčíka, medi a vápnika. Sušené ovocie je celkovo dobrým pomocníkom proti zápche.
Každý, kto považuje sušené ovocie za zdravú alternatívu k sladkostiam, by mal vedieť, že datle majú vysoký obsah cukru (preto ich ja používam všade tam, kde som kedysi sypala klasický cukor).
Mám to teraz tak, že ak potrebujem čosi osladiť, najčastejšie použijem datle alebo datlovú pastu. Ak mám chuť na sladké, hodím do úst 2-3 datle a som presladená ako po balíku cukríkov 🙂
Milujem ich 🙂 Chutia mi a sú aj cenovo dostupné alternatívne sladidlo k cukru.
Kupujem ich zvyčajne na grizly.sk a len sušené už odkôstkované alebo vo forme datlovej pasty. Živé, čerstvé, nesušené som ešte nejedla.
Párkrát sa mi stalo, že som kúpila aj s kôstkou a bola to oštara odkôstkovať. Tak si dávam pozor a už kupujem len bez kôstky.
Pastu kupujem v kilovom balení a vydrží mi aj pol roka..nikedy aj dlhšie. Sú to rozmixované sušené datle vo forme tehličky. Držím to v chlade, v špajzi, v igeliťáku.
NEkazí sa, NEpotrebuje špeciálnu opateru, len musí byť v celofáne alebo igelite, aby ďalej nevysychala. Krásne sa dá krájať ako maslo.
Ako cukríky – šup do pusy a pomomúľať 🙂
Na konzervovanie ovocia – ak potrebujem prisladiť, alebo do džemov.
Na 1dl kompótu stačí 1 datla – pridať medzi ovocie a len zasterilizovať. Ak varím džem, pridám pár datlí a nechám rozvariť (alebo trochu pasty). Cukor už nepoužívam vôbec.
Do Jamu – ako sladká zložka. Kto nepoznáte jamu, tak kuk tu >>>
Do dezertov, koláčov namiesto cukru. Zvyčajne ich dopredu namočím a potom rozmixujem. Inak super chutná je aj tá sladká voda keď sa namáčajú.
Do smoothie na osladenie.
A parádny dezert je aj oriešok/mandľa vložená do vykôstkovanej datle a obalené vo vysokopercentnej čokoláde. Pár fajnových (aj slaných) receptov s datlami nájdete tu >>>
Cenovo sú vcelku dostupné, aj keď v niektorých obchodoch je cena zbytočne vyšibaná. Ja kupujem presne tieto bez kôstky zn. countrylife.
S láskou
Miriam
V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť a prosperita.
Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť. Do Školy hojnosti tadiaľto
Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?
Samé príjemnosti ?
“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”
Janka V.