#BABSKÉ RADY Výroba gaštanovej masti

Už sa blíži obdobie, kedy začnú padať gaštany. Treba nazbierať gaštany a vyrobiť si domácu gaštanovú masť, ktorá má mnohostranné využitie a účinky na naše zdravie.

K výrobe gaštanovej masti masti použijeme gaštany zo stromu “pagaštan konský”, ktorý rastie prevažne v parkoch, alebo niekde v meste, pri cestách a podobne.

Podľa možnosti nájdite gaštany mimo frekventovaných ciest. Také, ktoré nie sú znečistené od okolo jazdiacich áut.

Najprv si vyrobíme tinktúru

Budeme potrebovať

  • 20 – 30 gaštanov.
  • 40% vodku alebo iný destilát.
  • Zavárací pohár s uzatvárateľným vekom.

Výroba tinktúry

  1. Gaštany nasekáme na jemné kúsky a alebo ich nastrúhame na strúhadle.

  2. Zalejeme vodkou alebo iným destilátom, tak aby všetky kúsky gaštanov boli ponorené v alkohole.

  3. Takto pripravenú v pohári necháme 1 mesiac niekde na očiach, aby sme ju nezabudli každý deň pretrepať.

  4. Po mesiaci precedíme a získame tinktúru.

Samotnú tinktúru môžete tiež využiť využiť na boľavé miesta a to tak, že si ju prelejete do fľaštičky s rozprašovačom. Boľavé miesta postriekate a jemne votrite.

Gaštanovú tinktúru však NEpoužívajte vnútorne!

Gaštanová masť

Budeme potrebovať

  • 3 sáčky želatíny AGAR AGAR
  • 150 ml. pripravenej tinktúry
  • 2 čajové lyžičky levanduľového oleja
  • 1 čajovú lyžičku gáfrového oleja
  • 1 čajovú lyžičku mrkvového oleja

Výroba masti

  1. Želatínu uvaríme podľa návodu a necháme ju vychladnúť.

  2. Po vychladnutí do nej pridáme 150 ml. pripravenej tinktúry a vyššie uvedené množstvo olejov.

  3. Všetko rozmixujeme šľahačom.

  4. Vzniknutú krémovú konzistenciu dáme do prázdneho uzatvárateľného téglika, ktorý budeme skladovať v chladničke. (Nie však dlhšie ako tri mesiace.)

Majka napísala na FB pod týmto článkom

Masť robím len z bravčovej masti a včelieho vosku. Nestrúham, ale meliem v mlynčeku na mäso. Gaštany v masti zohrievam trikrát, vždy po 24 hod. potom cedím a pridám včelí vosk.

Výroba masti podľa Majky

  • Gaštany pomeliem na mäsovom mlynčeku, tak, aby som mala cca 3 -4 hrste pomletých, aj so šupkou, na 1/2 kg brav. masti.
  • Roztopím bravčovú masť.
  • Pridám mleté gaštany a chvíľu na miernom ohni povarím.
  • Nechám stuhnúť.
  • O 24 hod. opakujem.
  • O ďalších 24 hod. znova roztopím, precedím a ešte prelisujem.
  • Masť dám zase na mierny oheň, pridám včelí vosk asi za malú detskú hrsť, “priměřene”.
  • Keď sa vosk roztopí, dám do malých fľaštičiek, kelímkov a pod.
  • Nechávam si kelímky od krémov- upcyklujem.

Masť môžete používať celý rok, až do jesene, kým nám príroda opäť dá ďalšie gaštany. A skladovať na chladnom mieste. 

Super!

Ďakujeme, Majka. Tento recept vyzerá jednoduchšie a vieme, že je 100x odskúšaný prírodnou devou 🙂

Na čo masť použiť

Odporúča sa túto masť vtierať do najnižšieho bodu boľavého miesta na tele, krúživým pohybom smerom nahor k srdcu.

Masť sa dá použiť na

  • Liečba kŕčových žíl, hemoroidov,
  • bolesť svalov, kĺbov a šliach,
  • chronická žilová nedostatočnosť (zápaly a opuchy nôh),
  • prevencia kožných vredov,
  • liečba reumatoidnej artritídy a osteoartritídy,
  • akné, stiahnutie pórov,
  • zlepšenie hybnosti kĺbov,
  • zlepšenie pevnosti cievnych stien.

Tá má ale využitie!

Ak budete mať dostatok gaštanov, spravte si doma i vy.

S láskou

Miriam

(Spracované podľa moje-pravdy.cz)

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti 🙂

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre