VEDMA, VEĎ MA

Digitálna sprievodkyňa, ktorá ťa prevedie z mentality chudoby do priestoru trvalej hojnosti.

Práve teraz za magickú cenu. 🪄

Mandle sú výživovo najcennejšie orechy

Mandle sa právom nazývajú kráľovnou orechov, pretože obsahujú najvyšší podiel cenných živín spomedzi všetkých orechov.

Pravidelnou konzumáciou mandlí viete hravo predísť cukrovke druhého typu, obezite a môžete sa preventívne uchrániť aj od kardiovaskulárnych ochorení. Zdravotných pozitív je ešte o mnoho viac…

Mandľa je najstarší orech

Pôvodom je zo Stredného východu, ktorý bol domestikovaný už okolo roku 2 500 pred Kristom.

Zo Stredného východu putoval do teplých pásiem Afriky a potom cez Európu do celého sveta.

Mandľa je plodom stromu – mandľa obyčajná a tieto plody sa ukrývajú v tvrdej šupke (škrupine), podobne ako vlašské orechy, ale tvar škrupiny je podlhovastý, nie okrúhly.

Škrupina mandle je hnedá a samotný plod, oriešok, je krémovej farby.

Mandle sa delia na dva druhy: sladké a horké.

Sladké mandle majú škoricovú drsnú kožu. Jej odstránenie uľahčuje poliatie vriacou vodou. Mandle sa v surovom stave používajú ako dekorácia (lístky a plátky).

Grilované mandle sa spracovávajú do likérov a marcipánu. Známy je napr. Lübecký marcipán.

Čo obsahujú?

Voda, bielkoviny, tuk, sacharidy, vláknina, zinok, železo, vápnik, selén, meď, horčík, fosfor, draslík, sodík, mangán, luteín, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, E, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

Účinky na zdravie – mandle

  • Podporujú trávenie.
  • Zlepšujú pravidelné vyprázdňovanie.
  • Zasýtia na dlhšiu dobu.
  • Eliminujú rapídne zmeny glykemického indexu.
  • Prevencia pred Diabetesom.
  • Normalizujú hladinu cukru v krvi.
  • Odstraňujú z tela „zlý“ tuk – čistí cievy od cholesterolu.
  • Prevencia kardiovaskulárnych ochorení.
  • Odkysľujú organizmus.
  • Upokojujú nervový systém – uvoľňujú od pôsobenia stresu.
  • Podporujú funkciu mozgu a sústredenosť.
  • Vhodné počas bezrizikového tehotenstva.

Vaše vlasy a nechty budú krásne a pevné. Nie je novinkou, že použitím kozmetiky s obsahom mandľového oleja zaistíte vašej pleti dokonalú hydratáciu, čistotu a zamedzíte vzniku vrások.

Praktická rada pre gazdinky – ako ošúpať mandle:

Vsypať do vriacej vody, nechať chvíľu povrieť a potom prudko schladiť…pošúchať medzi rukami a šupku stiahnuť – takto to robím ja, ak potrebujem lúpané a nemám doma.

Tu je iný návod …z netu:

  • Mandle vsypte do hrnca, alebo misky a zalejte ich vriacou vodou.
  • Nechajte odstáť niekoľko minút a po chvíli vyskúšajte, či ide šupka z jadra stiahnuť.
  • Ak idú mandle bez problémov lúpať, presypte ich na cedidlo.
  • Jadrá môžete lúpať v ruke, alebo vyberte na čistú utierku, niekoľkokrát premasírujte v dlaniach a potom už zostáva len vybrať olúpané mandle. Šupky zostanú v utierke, ktorú potom ľahko od šupiek vyprášite.

Ako mandle používam ja?

Veľa a často – kupujem kilové balenia na grizly.sk. Vždy mám doma obyčajné mande prírodné, bielené/lúpané, plátkované a údené. A kupujem ich zvyčajne vtedy, keď je na ne akcia, takže ani cena príliš nebolí.

Každopádne v kilovom balení cez internet vychádzajú podstatne lacnejšie ako v bežných obchodoch.

  • Pridávam ich do zeleninových panvíc namiesto mäsa,
  • do šalátov (vtedy ich opražím nasucho),
  • do smoothie a raňajkových kaší,
  • plátky dávam do domácej granole,
  • vyrábam z nich zdravé čipsy spolu s kokosovými lupienkami,
  • opražím spoločne s inými orechami a semienkami a túto zmes používam ako slaný snack, alebo ako posýpku do polievok a slaných jedál – narobím si viac a držím v skelnenom pohári
  • údené sú vynikajúce aj na zobanie, aj všade tam, kde mäsojedi dávajú údené mäso,
  • vyrábam z nich mandľové mlieko a niekedy aj maslo/krém.

Tip pre vás

  • Pečené zemiaky v trúbe posypané mandľovými lupienkami sú veľká delikatesa.
  • Dajte na plech mandľové a kokosové lupienky a jemne posoľte a opečte v trúbe (do ružova, nie do hneda, ako sa to podarilo naposledy mne) – je to taaaaak dobré!
    A ešte aj sýte a výživné – ako maškrta, ako desiata, na cesty, do práce, pre návštevu…. zmiznú zo stola ani sa nenazdáte.
  • Všetky orechy, aj mandle, je dobré pred použitím na pár hodín namočiť – aktivujú sa v nich živiny….doslova ožijú a tak z nich dokážete získať viac výživovej hodnoty.

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život.

Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť.  Do Školy hojnosti tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáre