Prežitkový Workshop
Nov v strelcovi
Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.
Naživo v piatok 29.11. o 19 hod. Záznam ti zostane navždy.
Čoraz viac ľudí sa začína zaujímať o zaváranie. Je super zjesť potom v zime to, čo máme bežne v záhrade len v lete.
Tu je niekoľko tipov, ako vylepšiť určité detaily v zaváraní marhulí, sliviek, jabĺk, hrušiek, broskýň či nektariniek.
Ak marhule nie sú príliš šťavnaté, pri zaváraní môžete použiť v primeranom množstve sekt, víno, alebo hroznovú šťavu.
Mäkké plody sú vhodné predovšetkým na džem, ktorý oceníte napr. pri pečení vianočného pečiva.
Marhule môžete pokojne kombinovať s jahodami a malinami. To je skôr tip pre experimentátorov, niet nad klasický marhuľový džem.
A čo sa týka tých klasicky zaváraných marhúľ, sekt alebo víno pridávajte len za pár lyžíc.
Je fajn ich zbaviť pred zaváraním kôstok. Je to síce práca piplavá, ale potom ich nebudete musieť vypľúvať z koláča. Iné je, to celkom logicky, keď chceme mať džem.
Pri príprave džemu slivky vykôstkujte a nakrájajte na kocky, pretože ich hrubšia šupka by sa nemusela rozvariť.
Slivky dobre ladia s jablkami ale aj s bobuľovým ovocím. V zime oceníte ich chuť, ak do zavárania pridáte voňavé korenie. Použiť môžete škoricu alebo aníz.
Kúpiť si ich môžeme celý rok, ale ak máte vlastné, nestriekané, je dobre ich pozavárať, nasušiť a urobiť z nich pyré.
Vo všetkých prípadoch môžete toto ovocie kombinovať spolu.
A máme tu ďalšiu veľmi chutnú dvojicu. Broskyne a nektarinky olúpte. Šupka týchto plodov totiž farbí džem trošku do hneda a ak sa tomu chcete vyhnúť, naozaj ich olúpte.
Aby ste sa príliš nenatrápili, ponorte ich na chvíľu do vriacej vody, potom šupku ľahšie stiahnete.
Broskyne a nektarinky pokojne kombinujte s marhuľami alebo bobuľovým ovocím.
Máte nejaké vlastné tipy na vylepšenie zavárania?
Podeľte sa v komentoch.
S láskou
Miriam
V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť a prosperita.
Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť. Do Školy hojnosti tadiaľto
Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?
Samé príjemnosti ?
“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”
Janka V.