Prežitkový Workshop
Nov V býkovi
Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.
Záznam tohto workshopu ti zostane už natrvalo.
Boooože, koľko som sa ho namaškrtila na tom Bali…aj na Lomboku…aj na Gilli! Indonézia je kolískou tempehu a je to tak tradičné a samozrejmé u nich, ako u nás halušky….teda…nie… asi ako kofola.
Tú majú úplne všade, že?
Kdekoľvek sme prišli do reštaurácie, dávali sme si ho ako zákusok 🙂 A niekede veru aj 2-3 chody.
Nedalo sa odolať. A mali ho úplne všade. Aj v najzapadlejšom bistre na konci sveta. Opekaný tempeh.
Odvtedy si ho kupujem aj doma. A robím ho jedným jediným spôsobom – nakrájam na plátky a opečiem na oliváči do zlatista a chrumkava.
Podávam buď ako náhradu mäsa k šalátom, prílohám…alebo ako delikatesu, namiesto čipsov a iných nezdravostí. Tak ako vidíte na fotke – táto je z Lomboku (to je ostrov vedľa Bali a tiež patrí do Indonézie).
Inak v tomto bistre sme si ho objednávali asi 3x po sebe… taký dobrý ho tam mali….a k tomu extrémne príjemná obsluha (a pani majiteľka chodila ku každému stolu osobne pozdraviť hostí, prehodiť pár slov a popriať dobrú chuť..)
Tak sme sa tam zdržali oveľa dlhšie ako sme pôvodne zamýšľali, lebo to bolo naozaj milé a cítili sme sa tam veľmi dobre.
Kým som nebola na Bali, netušila som, že nejaký tempeh existuje. Tofu som poznala už dávno, ale tempeh nie.
Hneď v prvých dňoch sme sa zoznámili a teda že láska na prvé ochutnanie. Kupovali sme si ho na trhu na váhu. Mali ho v takých valcoch väčšinou – vyzeralo to ako naše knedle.
A pán na trhu nám aj vysvetlil, ako sa vyrába a aký je rozdiel medzi tofu a tempehom.
A pamätám si ešte, že tam bol veľmi lacný…že sme vždy krútili hlavou nad tou cenou. Kecala by som…nepamätám koľko….ale v prepočte tak cca veľkosť 1 knedle asi za 1-2 €. Viac to isto nebolo.
U nás je tempeh pooodstatne drahší. A nemá takú tú origoš balijskú chuť. Napriek tomu odporúčam zaradiť občas do jedálnička, lebo je mega zdravý….a opečený je fakt dobrý.
U nás sa predáva v takých kockách/obdĺžnikoch podobne ako tofu. V bio predajniach ho isto majú (ja kupujem tam), možno aj v nejakých marketoch…. a rovnako ako tofu je vo forme natur – údený – marinovaný – ochutný.
Tofu sa tiež hovorí sójový syr alebo tvaroh. Pevná forma sójového mlieka. Čisté tofu nie je nič iné ako voda a sójové bôby so zrážacou látkou, ktorá funguje ako koagulant.
Tofu má nízky obsah tuku a cholesterolu a vysoký obsah bielkovín.
Pojmom tempeh označujeme výrobok zo sóje, ktorý sa spravidla pripravuje kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Pri výrobe sú uvarené bôby naložené do ušľachtilej plesne (napr. Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae). Pridaná kultúra prerastie bôby, spojí ich a vytvorí tvrdšiu konzistenciu bielej farby.
Výsledkom fermentačného procesu je hotový tempeh často prezývaný ako indonézske mäso, ale aj sójový hermelín.
A teraz o tom, prečo by ste ho mali vyskúšať….lebo je fakt mega zdravý!
V stogramovej porcii môžeme nájsť až okolo 20 g bielkovín, pričom potravina telu doplní dôležité esenciálne aminokyseliny, ktoré nie je schopné samo produkovať.
Práve preto je tempeh vítaný nielen v strave vegetariánov a vegánov. V tomto smere však má ešte jednu veľkú výhodu.
Vďaka spôsobu výroby a použitiu plesní je tempeh zdrojom vitamínu B12.
Tento vitamín skupiny B vie ľudský organizmus získať predovšetkým z potravín živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky), v rastlinných potravinách sa totiž až na pár výnimiek nenachádza.
V tempehu ďalej nájdeme:
Ďalšou výhodou tempehu je, že vďaka spôsobu prípravy a procesu fermentácie je veľmi ľahko stráviteľný pre ľudský organizmus.
Tempeh je vítaný v každom zdravom jedálničku, je odporúčaný nielen pre vegetariánov a vegánov, ale aj športovcov a pri diétach a redukcii váhy.
Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na trávenie, kvalitu kostí, kože, nechtov a vlasov, rovnako priaznivo pôsobí na krvotvorbu.
S láskou
Miriam
V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť a prosperita.
Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť. Do Školy hojnosti tadiaľto
Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?
Samé príjemnosti ?
“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”
Janka V.