fbpx

Prežitkový Workshop

Nov v strelcovi

Poď sa spolu so mnou naladiť na aktuálny rytmus Luny.

Naživo v piatok 29.11. o 19 hod. Záznam ti zostane navždy.

Tempeh je fermentovaná sója z Indonézie

Boooože, koľko som sa ho namaškrtila na tom Bali…aj na Lomboku…aj na Gilli! Indonézia je kolískou tempehu a je to tak tradičné a samozrejmé u nich, ako u nás halušky….teda…nie… asi ako kofola.

Tú majú úplne všade, že?

Kdekoľvek sme prišli do reštaurácie, dávali sme si ho ako zákusok 🙂 A niekede veru aj 2-3 chody.

Najlepší snack aký som kedy jedla

Nedalo sa odolať. A mali ho úplne všade. Aj v najzapadlejšom bistre na konci sveta. Opekaný tempeh.

Odvtedy si ho kupujem aj doma. A robím ho jedným jediným spôsobom – nakrájam na plátky a opečiem na oliváči do zlatista a chrumkava.

Podávam buď ako náhradu mäsa k šalátom, prílohám…alebo ako delikatesu, namiesto čipsov a iných nezdravostí. Tak ako vidíte na fotke – táto je z Lomboku (to je ostrov vedľa Bali a tiež patrí do Indonézie).

Inak v tomto bistre sme si ho objednávali asi 3x po sebe… taký dobrý ho tam mali….a k tomu extrémne príjemná obsluha (a pani majiteľka chodila ku každému stolu osobne pozdraviť hostí, prehodiť pár slov a popriať dobrú chuť..)

Tak sme sa tam zdržali oveľa dlhšie ako sme pôvodne zamýšľali, lebo to bolo naozaj milé a cítili sme sa tam veľmi dobre.

Kým som nebola na Bali, netušila som, že nejaký tempeh existuje. Tofu som poznala už dávno, ale tempeh nie.

Hneď v prvých dňoch sme sa zoznámili a teda že láska na prvé ochutnanie. Kupovali sme si ho na trhu na váhu. Mali ho v takých valcoch väčšinou – vyzeralo to ako naše knedle.

A pán na trhu nám aj vysvetlil, ako sa vyrába a aký je rozdiel medzi tofu a tempehom.

A pamätám si ešte, že tam bol veľmi lacný…že sme vždy krútili hlavou nad tou cenou. Kecala by som…nepamätám koľko….ale v prepočte tak cca veľkosť 1 knedle asi za 1-2 €. Viac to isto nebolo.

U nás je tempeh pooodstatne drahší. A nemá takú tú origoš balijskú chuť. Napriek tomu odporúčam zaradiť občas do jedálnička, lebo je mega zdravý….a opečený je fakt dobrý.

U nás sa predáva v takých kockách/obdĺžnikoch podobne ako tofu. V bio predajniach ho isto majú (ja kupujem tam), možno aj v nejakých marketoch…. a rovnako ako tofu je vo forme natur – údený – marinovaný – ochutný.

No a aký je ten hlavný rozdiel medzi tofu a tempehom?

Tofu sa tiež hovorí sójový syr alebo tvaroh. Pevná forma sójového mlieka. Čisté tofu nie je nič iné ako voda a sójové bôby so zrážacou látkou, ktorá funguje ako koagulant.

Tofu má nízky obsah tuku a cholesterolu a vysoký obsah bielkovín.

Pojmom tempeh označujeme výrobok zo sóje, ktorý sa spravidla pripravuje kultivovaním a kvasením celých sójových bôbov. Pri výrobe sú uvarené bôby naložené do ušľachtilej plesne (napr. Rhizopus oligosporus alebo Aspergillus oryzae). Pridaná kultúra prerastie bôby, spojí ich a vytvorí tvrdšiu konzistenciu bielej farby.

Výsledkom fermentačného procesu je hotový tempeh často prezývaný ako indonézske mäso, ale aj sójový hermelín.

A teraz o tom, prečo by ste ho mali vyskúšať….lebo je fakt mega zdravý!

V stogramovej porcii môžeme nájsť až okolo 20 g bielkovín, pričom potravina telu doplní dôležité esenciálne aminokyseliny, ktoré nie je schopné samo produkovať.

Práve preto je tempeh vítaný nielen v strave vegetariánov a vegánov. V tomto smere však má ešte jednu veľkú výhodu.

Vďaka spôsobu výroby a použitiu plesní je tempeh zdrojom vitamínu B12.

Tento vitamín skupiny B vie ľudský organizmus získať predovšetkým z potravín živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mliečne výrobky), v rastlinných potravinách sa totiž až na pár výnimiek nenachádza.

V tempehu ďalej nájdeme:

  • sacharidy a cennú vlákninu,
  • mastné kyseliny,
  • žiaden cholesterol,
  • ďalšie vitamíny skupiny B (napríklad tiamín aj riboflavín),
  • z minerálov a stopových prvkov vápnik, fosfor, železo či horčík.

Ďalšou výhodou tempehu je, že vďaka spôsobu prípravy a procesu fermentácie je veľmi ľahko stráviteľný pre ľudský organizmus.

Tempeh je vítaný v každom zdravom jedálničku, je odporúčaný nielen pre vegetariánov a vegánov, ale aj športovcov a pri diétach a redukcii váhy.

Vďaka svojmu zloženiu má priaznivý vplyv na trávenie, kvalitu kostí, kože, nechtov a vlasov, rovnako priaznivo pôsobí na krvotvorbu.

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre šťastný život. Celý rok 2024 ideme v školičke tému hojnosť  a prosperita.

Aby ste aj vy žili v takej hojnosti všetkého druhu, akú si len viete predstaviť.  Do Školy hojnosti tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti ?

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Motivátorka, lektorka, autorka Školy hrou pre dospelákov.

Učí dospelákov veci, ktoré nás v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, radosti a hojnosti. Viac na miriamstolfova.sk.

Komentáre