fbpx

Jeseň – čas hojnosti

Podporte svoju hojnosť v tomto čase aj meditáciou hojnosti. Je zdarma.

#KUCHYŇA 4 praktické triky s vajíčkami a 1 megachutný recept

Vajcia sú zdrojom vitamínu D a E, sú zdrojom bielkovín a mnoho ďalších.

Špeciálne vydanie, v ktorom je takmer všetko o vajíčkach.

Dnes si budeme užívať vajíčkové radovánky – aby som to spresnila, máme niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu stať sa odborníkom na vajíčka.

Ako rozoznáte vajíčko varené od surového

Ak nevieme zistiť, ktoré vajíčko je uvarené a ktoré surové, rozkrútime ich. Postavíme na ostrejší koniec a dvoma prstami a ukazovákom rozkrútime cez tupý koniec.

Varené vajíčko sa dlho bude krútiť na ostrom konci, zatiaľ čo surové vajíčko si ľahne – teda prestane sa krútiť a uloží sa na podložke po dĺžke. Ostáva len veriť, že sa pri tomto pokuse nerozbije, ale nemalo by sa.

Šúpanie vajíčok

Šúpanie uvarených vajíčok je práca piplavá, zjednodušiť si ju môžete takto:

  • Uvarené vajcia prenesieme do misky so studenou vodou.
  • Zavrieme misku viečkom a krátko zatrasieme.
  • Po odklopení viečka sa vajíčka veľmi ľahko ošúpu, pretože škrupinka bude prelomená na viacerých miestach a cez praskliny sa medzi škrupinu a uvarené bielko dostane voda, ktorá zaistí ľahučké oddelenie popraskanej škrupinky.

Oddelenie žĺtka od bielka

Ak vás obchádza hrôza z toho, že sa vám nepodarí oddeliť žĺtko od bielka, skúste tento veselý trik. Je to takmer laboratórna záležitosť a túto hravú formu možno ocenia aj vaši malí pomocníci v kuchyni.

Potrebujeme 2 malé tanieriky alebo misky a pol litrovú PET fľašu.

  • Na podložku položíme 2 malé tanieriky alebo misky.
  • Do jednej rozklepneme celé vajce tak, aby zostalo žĺtko neporušené.
  • PET fľašu jemne stlačíme a priložíme otvorom tesne nad žĺtko.
  • Keď sa otvor fľaše takmer dotkne žĺtka, povolíme zovretie fľaše.
  • Žĺtko sa pomocou podtlaku premiestni do fľaše.
  • Fľašu posunieme nad druhú misku a opäť jemne stlačíme.
  • Žĺtko z fľaše vyskočí a pristane v druhej miske.

A ešte jedna vec.

Ako zistíme, či je vajíčko čerstvé?

Vložíme ho do pohára so studenou vodou. Čerstvé vajce klesne na dno a staré nevhodné vajce vypláva na povrch.

A tu mám pre vás ešte jeden veľmi rýchly a chutný recept.

Megachutná cuketová roláda

  • Vezmete si plech na pečenie, dáte naň papier na pečenie, na to nakrájate cuketu (na úzko, na trojmilimetrové kolieska).
  • Poukladáte ich na papier.
  • Zalejete rozšľahanými vajíčkami.
  • Posolíte
  • Na vrch dáte postrúhaný tvrdý syr.

Dáte do trúby, necháte upiecť. Cca za 10 minút by to malo byť hotové. A potom, ešte za horúca to zrolujete do rolády tak, že ťaháte papier na pečenie za kraj a roláda sa krásne zroluje.

A poto už len nakrájať a dobrú chuť. Je to fakt skvelé. A nedá sa toho do…. dojesť 🙂  Vyskúšajte.

S láskou

Miriam

V škole hrou pre dospelákov sa naučíte veci, ktoré vás v škole NEnaučili a potrebujete ich pre radostný život v láske a hojnosti. Cesta vedie tadiaľto

Čo o nej hovoria tí, čo už vyskúšali jej účinky?

Samé príjemnosti 🙂

“Ďakujem Ti veľmi pekne za vedenie, za to ako mi s citom pomáhaš odhaľovať, čo potrebujem poliečiť v sebe. Už som bola na tejto ceste, takto s vedením mi to ide ľahšie. Sama som sa strácala a veľakrát som nevedela spracovať to ťažké, čo som nachádzala a vzdala som to, v obave, že ma to bude príliš bolieť a nezvládnem to.”

Janka V.

Miriam Štolfová
Autorka a "riaditeľka" Školy hrou pre dospelákov. Blogerka, youtuberka, lektorka osobného rozvoja.

Učí ľudí veci, ktoré sa v škole NEnaučili a sú potrebné k šťastnému životu v láske, mieri a hojnosti. Viac o Miriam tu: miriamstolfova.sk.

Ako si na tom s intuíciou?

Komentáre